De allereerste Gordel vertrok op 27 september 1981 vanuit de faciliteitengemeente Sint-Genesius-Rode. Met deze fiets- en wandelmanifestatie wilden de organisatoren het Vlaamse karakter van de groene Rand rond Brussel onder de aandacht brengen. Vanaf 1983 schaarde Bloso zich achter het gebeuren: de Gordel groeide uit tot een populair familie-evenement met tienduizenden wandelaars en fietsers.
Van 1981 tot 2012 was de eerste zondag van september synoniem voor De Gordel. Vanuit trefpunten Zaventem, Dilbeek, Overijse en Sint-Genesius-Rode trokken fietsers en wandelaars erop uit. Volgens de overlevering waren er op de eerste editie 1.302 deelnemers. De editie van 1993 blijft tot op vandaag de meest succesvolle met 112.655 enthousiastelingen. Gemiddeld konden organisatoren Bloso en Radio 2 steevast rekenen op meer dan 80.000 sportievelingen. De editie van 2005 was met 101.171 deelnemers een ander hoogtepunt in de geschiedenis van De Gordel.
De eerste editie was er gekomen als een reactie op de tweede staatshervorming die de regering Martens in 1980 had doorgevoerd. De Gordel was in eerste instantie een sportief evenement, maar wel een met een politieke boodschap die uitgesproken Vlaamsgezind was. Voor elke editie kon De Gordel dan ook rekenen op veel belangstelling van Vlaamse politici, die actief deelnamen en De Gordel zagen als een forum om de Vlaamse eisen kracht bij te zetten. Anderzijds waren er zeer geregeld sabotageacties (spijkers op de weg, veranderen van de bewegwijzering, betogingen) door misnoegde plaatselijke bewoners of de lokale gemeentebesturen. Zo weigerden in 2008 drie niet-benoemde burgemeesters van de faciliteitengemeenten Wezembeek-Oppem, Kraainem en Linkebeek de doortocht in hun gemeenten. Zij vroegen de organisatie het strikt sportieve karakter van het evenement te garanderen en geen enkele politieke boodschap tot uiting te laten komen.
De 30ste editie van De Gordel vond plaats op zondag 5 september 2010. Vooraf kondigde Carla Galle, het hoofd van Bloso, aan dat indien de formatiegesprekken een splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde opleverden, dit mogelijk de laatste Gordel zou zijn. In het najaar van 2011 werd BHV effectief gesplitst, als onderdeel van het zogenaamde Vlinderakkoord, het moeizaam bereikte akkoord rond de zesde staatshervorming. De 32ste editie van De Gordel, de laatste editie in zijn klassieke vorm, vond plaats op 2 september 2012. In 2013 werd De Gordel omgedoopt tot het tweedaagse Gordelfestival.
Bron affiches: Bloso