In 1980 vierde België zijn 150 jaar onafhankelijkheid. Het hele jaar door werden in ons koninkrijk feestelijke activiteiten georganiseerd, met als een van de speerpunten een geheel aan ons land gewijde editie van Europalia.
De eerste editie van dit multidisciplinair en internationaal kunstenfestival vond plaats in 1969. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tweejaarlijks één van de lidstaten van de Europese Gemeenschap in de kijker te plaatsen, maar vanaf 1989 kwamen eveneens niet-Europese landen aan bod, met Japan als voortrekker. Het groots opgezette festival tracht de kunst en de cultuur van het gastland op zo veel mogelijk vlakken in de schijnwerpers te plaatsen door middel van tentoonstellingen, concerten, theater- en dansvoorstellingen, filmprojecties en literaire manifestaties. Europalia start meestal in het najaar (september-oktober) om te eindigen kort voor het einde van de winter (januari-februari). Het epicentrum van het gebeuren is het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, maar ook op vele andere plaatsen in België, en soms daarbuiten, worden evenementen georganiseerd.
In 1980 koppelde de organisatie het evenement aan de viering van 150 jaar Belgische onafhankelijkheid. Het was meteen ook de eerste keer dat men afstapte van het tweejaarlijkse ritme. De editie 1980 ging bovendien de geschiedenis van het festival in als die met het grootste aantal evenementen. Het waren er welgeteld 1.050: 21 tentoonstellingen, 59 concerten, opera’s en balletten, 638 theatervoorstellingen, 47 voordrachten en debatten en 285 films en kortfilms, om precies te zijn. De Belgische editie van Europalia kon bogen op maar liefst 1.148.352 bezoekers en toeschouwers. Het prachtige affichebeeld was een ontwerp van Pierre Alechinsky.
Enkele grote tentoonstellingen konden rekenen op veel kritische bijval en publieke belangstelling: ‘Brueghel, een dynastie van schilders’, ‘Een verhaal over vrouwen 1830-1980’ en ‘Art Nouveau in België’, om er maar een paar te noemen. Het muzikale programma was essentieel gewijd aan Belgische creaties en producties. Voor de theatervoorstellingen gaven een vijftigtal voorstellingen een mooi overzicht van het toenmalige werk van de Nederlands- en Franstalige gezelschappen. Ook in het buitenland liet Europalia de bezoekers kennismaken met ons land. In de Parijse metro hingen taferelen van bekende Fransen die in ons land verbleven en de Amerikanen werden verwend met een twintigtal manifestaties in New York, Washington en San Francisco, onder de noemer ‘Belgium Today’.
De 24ste editie van Europalia focust op India en loopt van 4 oktober 2013 tot 26 januari 2014. Meer info en het volledige programma vindt u op: www.europalia.eu