Hardrock, glam metal, heavy metal. Het zijn allemaal termen om zware gitaarmuziek aan te duiden die in de jaren 80 erg populair was. Opzichtige spandexbroekjes en getoupeerde kapsels waren niet enkel geliefd bij aerobicsfanaten en fashion victims, zo bleek.
Vandaag werd bekend dat er 6 acts zullen worden toegevoegd aan de befaamde Rock and Roll Hall of Fame, een eer die slechts weinigen toekomt en voor de laureaten zonder meer eeuwige roem betekent. Van de 6 artiesten zijn er 4 die hoge toppen scheerden in de jaren 80 of op zijn minst in die periode hun carrière van de grond zagen komen. Nirvana, Hall & Oates, Peter Gabriel en de absolute koningen van de glamrock: KISS.
Heavy metal of kortweg gewoon metal is een muziekstroming die in het verlengde van de hardrockmuziek in de jaren zeventig ontstaat en gigantisch populair werd in de jaren 80. Hardrockbands als Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep, Gun n’ Roses, AC/DC en Van Halen scoorden megasuccessen met hun muziek die gekenmerkt werd door aanstekelijke, in hoog tempo afgewisselde riffs en powerakkoorden op zwaar versterkte elektrische gitaren, aangevuld met stevige zang-, drum- en orgelpartijen. Bands die op hetzelfde elan voortborduurden waren Manowar, Saxon, Motörhead, Judas Priest, Metallica, Megadeth en Iron Maiden (hun bandmascotte Eddie prijkte op menig afgewassen jeansjasje).
Bij een ander subgenre, glam metal of hair metal (naar de zwaar getoupeerde kapsels van de rockers), leek het wel of het uiterlijk belangrijker was dan de muziek. Deze soms wat foute muziek ging de mosterd halen bij de glitter en glam rock uit de jaren 70 en onderscheidde zich door meer melodie en spetterend spektakel. De look was van levensbelang en daarvoor werd een waar arsenaal aan accessoires bovengehaald: geföhnde kapsels, make-up, hoofdbanden, armbanden met pinnen en glitterpakjes. Uit Amerika kwamen bands als Def Leppard (ook beroemd omwille van hun eenarmige drummer), Mötley Crüe, Bon Jovi, Twisted Sister en Poison, maar ook shock rocker Alice Cooper, een fenomeen op zich. Zweden schonk ons Europe en Duitsland The Scorpions, de keizers van de powerballad.
Bij sommige van deze bands is het weliswaar moeilijk te bepalen of ze nu meer op de lachspieren dan wel op de zenuwen werken, maar hoe het ook zij, metalheads en headbangers over de hele wereld droegen vanaf de jaren 80 de nieuwe subcultuur vol overtuiging uit: langharige nozems, gehuld in zwarte leren motorvesten en spannende jeans, flaneerden headbangend en bokkegroetend over de straten en verkondigden het Goede Woord, al dan niet achterwaarts afgespeeld. De jonge televisiezender MTV startte in 1987 zelfs met Headbanger’s Ball, een programma geheel en al gewijd aan metal. Dat de meeste groepen hier vermeld nog steeds actief zijn en moeiteloos voetbalstadions vullen met fans, zegt veel over de impact van metal. We geven het maar mee.