Muziek

Marvin Gaye en Oostende

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat Let’s get it on van soullegende Marvin Gaye uitkwam, ongetwijfeld een van de meest sensuele platen uit de muziekgeschiedenis. Het was Gaye’s twaalfde album en meteen ook zijn grootste commercieel succes. Enkele jaren later zat zijn carrière danig in het slop dat hij noodgedwongen vluchtte naar Europa. Op 14 februari 1981 kwam de wereldster samen met zijn zoontje Bubby per boot toe in Oostende. Gaye zou er ruim een jaar verblijven.

In 1981 was Gaye aan lager wal geraakt: hij kampte met een serieuze drugsverslaving, zijn tweede huwelijk ging op de klippen en hij had grote financiële problemen. Berooid en depressief belandde hij in Londen, waar hij kennismaakte met de Oostendse clubeigenaar en concertpromotor Freddy Cousaert. Kort daarna woonde Gaye bij Cousaert in diens appartement in Oostende en kreeg hij geleidelijk zijn leven terug op de sporen. Hij liet de drugs links liggen en vond zijn zelfvertrouwen terug. En belangrijker nog, hij begon weer op te treden en muziek te schrijven.

Op 23 maart 1982 bracht Columbia het album Midnight Love uit, door Rolling Stone Magazine uitgeroepen als een van de beste platen van de jaren 80. Het tweede nummer op de langspeler, Sexual healing, was niet alleen een monsterhit, maar ook een 100% Belgisch product: geschreven in Oostende, opgenomen in een Brusselse studio en met een begeleidende video gefilmd in de Oostendse casino. Gaye kreeg er in 1983 een Grammy voor:

De Belgische filmmaker Richard Olivier volgde Gaye bijna 2 jaar lang op de voet, met een intiem en bijzonder aangrijpend portret tot gevolg, Remember Marvin:

Gaye’s louterende verblijf in ons land luidde een nieuwe muzikale periode in, maar hij bleef een getormenteerde ziel. Zoals hij zelf zegt in de documentaire: “I am an orphan at the moment and Oostende is my orphanage… At this particular time, there are places I’d rather be, but I probably need to be here, and that is why I stay”. Desalniettemin verliet hij Oostende even abrupt als hij er toegekomen was. Toen Gaye vernam dat zijn moeder een risicovolle operatie moest ondergaan, keerde hij terug naar de States om nooit meer een voet op Belgische bodem te zetten. Al snel verviel hij in zijn oude gewoontes, sukkelde opnieuw in een zware depressie en kwam terecht in een onomkeerbare, neerwaartse spiraal. Op 1 april 1984, één dag voor zijn 45ste verjaardag, schoot zijn vader, een streng katholieke priester die de liederlijke levensstijl van zijn zoon niet langer kon aanzien, hem tijdens een volledig uit de hand gelopen ruzie dood in zijn huis in Los Angeles.

Vandaag organiseert Visit Oostende nog steeds de Midnight Love Tour, een audiovisuele ontdekkingstocht door het Oostende van Marvin Gaye, de stad waar hij zijn demonen heel even had kunnen bedwingen en toch enige healing had gevonden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *