Was u een tiener in de jaren 80? Dan is de kans groot dat een poster van een Lamborghini Countach of een Ferrari F40 uw slaapkamermuur versierde. Blitse sportwagens groeiden uit tot het ultieme statussymbool.
Snelle auto’s waren alomtegenwoordig: in reclames, op de televisie en in films. De razend populaire Amerikaanse televisieserie Miami Vice, met Don Johnson als inspecteur en snelheidsduivel Sonny Crockett, zat daar voor heel veel tussen. In het volgend fragment krijgt Sonny een witte Ferrari Testarossa tot zijn beschikking om eindelijk naar behoren voortvluchtige drugsbaronnen te kunnen achtervolgen:
Ook privédetective Thomas Magnum uit de serie Magnum, P.I. rijdt met een Ferrari rond op Hawaï, meer bepaald een Ferrari 308 GTS:
In de reeks Knight Rider kroop David Hasselhoff in de huid van ex-politieagent Michael Knight, een soort moderne ridder die samen met zijn supergeavanceerde ‘denkende’ auto KITT (Knight Industries Two Thousand) in opdracht van de organisatie FLAG (Foundation for Law and Government) de strijd met de misdaad aangaat:
En dat zwaantjes coole kerels op een zware motor zijn, bewezen Frank en Jon van de bereden politie van de California Highway Patrol, kortweg CHiPs, in de gelijknamige reeks:
Street Hawk ging dan weer over een superflik met een supermotor:
Ook in films waren auto’s en motors zeer prominent aanwezig. Of dacht u misschien dat Marty uit de trilogie Back to the Future zonder zijn onnavolgbare DeLorean DMC-12 nog in de tijd zou kunnen reizen?
In Tron en Mad Max komen enkele inmiddels klassieke achtervolgingen op motors voor:
Hoe het zij, snelheid was niet alleen weggelegd voor mannen. Ook prinsessen wisten het wel te smaken:
Velen droomden van een snelle wagen, maar bij de meesten onder ons stond een meer bescheiden wagen in de garage. De Opel Kadett, de Peugeot 205, de Ford Sierra en de Volkswagen Golf waren de populairste auto’s. Jongeren spaarden hun eerste lonen op om een turbodiesel of GTi te kunnen kopen. Ondertussen was het behelpen met een fiets of bromfiets, maar binnen de wettelijke normen, uiteraard. Commandant Gommar Vervust maande in het BRT-programma Kijk uit! de Vlaamse jeugd aan zich te houden aan de reglementaire snelheid:
Een mooie auto, uitgerust met de modernste snufjes en in het beste geval met een exclusieve autotelefoon, stond voor status. Symbolen van automerken werden heuse modegadgets: het steigerende paardje van Ferrari, de ster van Mercedes, de leeuw van Peugeot, ze doken overal op (en waren gegeerde verzamelobjecten bij autovandalen).
De 80’s en auto’s waren één, zoveel is zeker. Gary Numan had het trouwens al gezongen in zijn hit, Cars:
Here in my car
I feel safest of all
I can lock all my doors
It’s the only way to live
In cars
De dag van vandaag ben je niets meer met een snelle wagen. Ze staan overal te flitsen. Wie een snelheidsovertreding beging, mag sowieso een boete in de bus verwachten. Tegenwoordig kan je de hoogte ervan wel heel gemakkelijk zelf berekenen met een boetecalculator.